Yhdistys

Toiminta ja tavoitteet

CH Plamenka eli Paduska - Suomen ensimmäinen siperiankissa

CH Plamenka eli Paduska – Suomen ensimmäinen siperiankissa

Siperiankissat saapuivat Suomeen jo 90-luvun alkupuolella ja vuonna 1999 Suomessa oli jo kolmisenkymmentä siperiankissaa. Syntyi tarve perustaa siperiankissoista kiinnostuneille oma yhdistys ja näin syntyi Suomen siperiankissat ry vuonna 1999. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää siperiankissaharrastusta Suomessa ja tehdä rotua tunnetuksi. Siperiankissojen lukumäärä on sittemmin kasvanut nopeaa vauhtia, sillä rotumme on saavuttanut lyhyessä ajassa suuren suosion. Vuonna 2015 Suomessa oli rekisteröity jo 2245 siperiankissaa.

Yhdistyksemme tavoitteena on koota niin siperiankissakasvattajat kuin lemmikkienkin omistajat yhdessä miettimään miten voisimme tätä harrastustamme parhaiten ylläpitää ja herättää muissakin kiinnostusta rotua kohtaan. Yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa asiasta kiinnostunut henkilö. Jäsenen ei tarvitse olla siperiankissan omistaja.

Yhdistyksessä on nyt lähes 300 jäsentä, joita yhdistys on palvellut lähinnä ylläpitämällä kotisivua ja facebook-ryhmiä sekä julkaisemalla jäsenlehteä. Yhdistys ponnistelee jatkuvasti rodun tunnetuksi tekemiseksi ja järjestimme mm. vuoden 2007 tammikuussa suuren siperiankissojen erikoisnäyttelyn Lahdessa, johon osallistui lähes 100 siperiankissaa Suomesta ja ulkomailta. Yhdistys pitää myös rotu-/infopöytää kissanäyttelyjen yhteydessä. Tähän mennessä on rotupöytämme saanutkin suuren suosion niin yleisön kuin jäsentenkin keskuudessa ja sen merkitys niin informaation jakajana kuin yhdistyksen taloudellisena tukenakin on merkittävä. Yhdistys on julkaissut moniväriesitteen, jota jaetaan näyttelyissä ja muissa yhteyksissä. Erilaisten työryhmien avulla haluamme kehittää ja aktivoida yhdistyksen toimintaa, johon jokainen jäsen on tervetullut antamaan oman panoksensa. Työryhmissä on myös mahdollisuus kehittää omaa kissatuntemustaan ja oppia uusia asioita laajemminkin genetiikan ja felinologian alalta.

Haluamme myös palkita näyttelyissä käyvät kissat jäsenistön kulloinkin toivomalla tavalla, koska kissanäyttelyt ovat rodun tunnetuksi tekemisen kannalta erittäin oleellista toimintaa. Kannustamme jäseniämme osallistumaan myös esittelynäyttelyihin. Siperiankissat ovat vedonneet näyttelyissä suomalaisten luonnollisuuden arvoihin ja voittaneet myös yleisön suosikkina.

Kasvatusta silmällä pitäen yhdistys kartoittaa suomalaisen siperiankissakannan terveysasioita, ja tätä varten olemme perustaneet HCM-tietokannan, johon kenellä hyvänsä Suomen yhdistyksen jäsenellä on oikeus ilmoittaa omien siperiankissojensa tiedot. Myös muiden Suomen siperiankissakasvatukseen vaikuttavien kissojen tietoja voidaan ottaa tietokantaan kissan omistajan luvalla. Kaikilla jäsenillä on mahdollisuus tarkastella tietokantaa jäsensivuilla. Kissojen ilmoittaminen tietokantaan on vapaaehtoista.

Siperiankissa sopii lemmikiksi jokaiselle, joka haluaa aktiivisen, älykkään, seurallisen ja kauniin kissan. Yhdistyksemme kasvattajat antavat tukensa yhtä lailla näyttelyihin ja kasvatusuralle aikoville kuin kotona viihtyville siperiankissan omistajille. Jokainen kissa on ensisijaisesti lemmikki ja perheenjäsen, näyttelyissä käyminen ja kasvatus ovat vain osa lemmikkien kanssa touhuamista.

Yhdistyksemme jäsen saa ajankohtaista rotutietoa esimerkiksi terveydestä, värityksistä ja siperiankissojen asemasta Suomessa ja maailmalla. Yhdistyksen internetsivuilla on määräajoin vaihtuva siperiankissan kuva, jossa voi vuorollaan komeilla kenen tahansa jäsenen siperiankissa. Yhdistyksen suunnitelmissa on myös muuta mukavaa tarjontaa jäsenille. Paras tapa valmistautua pitkäikäisen lemmikin ja perheenjäsenen hankintaan onkin liittyä rotuyhdistykseen. Yhdistys jakaa rotutietoa kaikille kiinnostuneille!

Yhdistyksemme on sopinut yhteistyösopimuksen Suomen Kissaliiton kanssa ja noudatamme FIFen periaatteita ja rotumääritelmää.

Comments are closed.