Kysymyksiä

Mitä siperiankissa maksaa?

Anni_kysSiperiankissan hinta vaihtelee yleensä tuhannen euron molemmin puolin. Hinnat perustuvat kasvattajien kyselyssä antamiin hintoihin, yksittäisillä kasvattajilla hinnat voivat poiketa. 

Hintaan vaikuttavat mm. vanhempien testausten laajuus ja kustannukset, vanhempien tittelit ja sukutaulu, pennun luovutusvarustelu, maantieteellinen sijainti ja onko pentu lemmikki- vai siitostasoinen. Lähes kaikki siperiankissat ovat myös näyttelytasoisia, sillä varsinaisia värivirheitä tms. ei rodulla tunneta.

Lemmikkitasoinen siperiankissa on silti aina rekisteröity, rokotettu, tunnistusmerkitty ja terve. Yleensä lemmikkitasoinen siperiankissa luovutetaan leikkaussitoumuksella tai jo leikattuna.

Sopiiko siperiankissa allergiselle?

notte

Siperiankissa esitetään useissa yhteyksissä hypoallergeeniseksi roduksi, jonka iholta puuttuu FeLD 1 -proteiini. Tämän proteiinin katsotaan olevan juuri se, joka aiheuttaa useimpien ihmisten allergiset reaktiot kissalle. Asiaa ei ole kuitenkaan tieteellisesti todistettu, ja myös allergisten henkilöiden kokemukset puhuvat sekä puolesta että vastaan. Allergia on hyvin yksilöllinen reagointitapa, ja sen oireita laukaisevat tekijät vaihtelevat suuresti. Eläimen karvan pituudella ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, sillä allergia on elimistön vastareagointia vieraisiin proteiinihiukkasiin.

Läheskään kaikki kasvattajat eivät luovuta pentuja kissa-allergikoille. Joidenkin kasvattajien kanssa voi sopia testivierailuista, joiden aikana tai jälkeen usein selviää allergisen henkilön herkkyys siperiankissalle. Testikodissa ei luonnollisesti saa olla muita kuin vain siperiankissoja. Yhdistys suosittelee harkintaa, mikäli kissoille allergiseksi todettu henkilö toivoo siperiankissaa lemmikiksi. Mahdollisuus onnistua on olemassa, mutta mikäli oireet kissan kanssa kuitenkin alkavat, sen palauttaminen kasvattajalle tuottaa suurta murhetta niin perheelle kuin älykkäälle ja omistajaansa kiintyneelle kissallekin. Siperiankissat ovat yksilöitä ja vaikka testikodissa oireita ei ole tullut, se ei takaa onnistumista mahdollisesti tulevan pennun kanssa.

Voiko siperiankissaa pitää sisäkissana kerrostalossa?

taikku2

Siperiankissa lähdössä tarhaan ulkoilemaan

Jokaisen kissan on turvallisinta elää sisäkissana, ja siksi kasvattajat luovuttavat pennut yleensä vain sisäkissoiksi tai tarhassa ulkoileviksi. Myös siperiankissa sopeutuu tähän kaipaamatta mitenkään asioita, joista sillä ei ole kokemusta. Kissaa voi ulkoiluttaa valjaissa tai verkotetulla parvekkeella, mutta välttämätöntä sekään ei ole, sillä kissan liikunnantarve on erilainen kuin esim. koiran. Kissa hoitaa kuntoaan voimistelemalla, ei hölkkäämällä.

Kerrostaloasunto on yhtä hyvä koti siperiankissalle kuin omakotitalokin. Kissa ei kaipaa avaruutta ja suurta pinta-alaa, vaan se viihtyy paremmin huonekalujen sokkeloissa ja hyllyjen päällä. Korkeuseroja voi järjestää kissalle erilaisin kiipeilytelinein ja seinähyllyin.

Uros vai naaras?

grodi_cediSukupuolella ei ole suurta käytännön merkitystä. Lemmikiksi hankittu siperiankissa leikkautetaan kuitenkin viimeistään sen saavutettua sukukypsyyden, joten monet lisääntymiseen liittyvät käyttäytymistavat jäävät pois. Näyttelykissan leikkautus saatetaan siirtää kuitenkin hiukan myöhempään ajankohtaan, mutta näyttelyvuodet leikkaamattomana ovat kissan pitkästä elämästä vain pieni osa.

Yleisesti voisi luonnehtia urosta pentumaisemmaksi ja riippuvaisemmaksi ihmisestä, naaras taas on varsin usein melko itsenäinen ja hiukan aktiivisempikin. Sukupuolileima on siperiankissoilla selkeä: uros on voimakas ja maskuliininen, naaras taas hyvin “tyttömäinen” ja toisinaan saavuttaa vain puolet uroksen koosta.

Suositeltavaa on kuitenkin hankkia kaksi kissaa, sillä sosiaalinen siperiankissa nauttii lajitoverin seurasta erityisesti. Sekä naaraat että urokset sopeutuvat elämään myös samaa sukupuolta olevan kaverin kanssa. Helpointa on tietysti ottaa sisarukset samasta pentueesta, jolloin niiden kotiutuminen uuteen perheeseen sujuu mukavasti tutussa seurassa.

Miten siperiankissa eroaa muista ns. metsäkissaroduista?

Monien mielestä siperiankissa, norjalainen metsäkissa ja maine coon muistuttavat toisiaan, ja usein niiden luonnetta kuvataan samoin ilmaisuinkin. Näillä roduilla onkin paljon yhteistä, mm. ne ovat samassa puolipitkäkarvaisten kategoriassa, niillä on sama väriluokitus ja jokainen niistä on alkuperältään pohjoisen luonnonrotu, kukin omassa maassaan vanhastaan hyvänä hiirikissana suosittu. Yhteisenä piirteenä voisi myös pitää näiden kissarotujen sosiaalisuutta ja aktiivisuutta, ne ovat ikivanhalta pohjalta ihmisen asuinkumppaneita.

Nämä kolme rotua eroavat toisistaan silti hyvin selvästi varsinkin tyypiltään. Kissojen pään rakenne hahmottuu siperiankissalla pallomaisena, norjalaisella metsäkissalla kolmiomaisena ja maine coonilla kuutiomaisena. Kaikki kolme ovat kookkaita rotuja, mutta niiden paino on jakautunut tyypin mukaisesti eri tavoin. Siperiankissa on matalahko ja leveä, ja sen massa on tiiviissä lihaspaketissa keskivartaloon painottuneena. Painoeroa korkeajalkaisiin ja pitkärunkoisiin metsäkissoihin ei kuitenkaan mainittavasti ole. Myös siperiankissan korvat ovat pienemmät, pyöreämmät ja leveämmälle asettuneet.

Voiko paperittoman siperiankissan rekisteröidä myöhemmin?

Rotukissalla on aina rekisterikirja, jossa näkyy mm. kissan sukutaulu ja kasvattaja. Myös lemmikkitasoisena luovutettavalla pennulla on virallinen rekisterikirja. Rekisteröimätön siperiankissa on kotikissa, kuten maatiainen tai sekarotuinenkin. Rekisteröidyllä kasvattajalla ei ole mitään estettä pentujen rekisteröinnille, mikäli hän on kasvattanut pennut asianmukaisesti ja vastuullisesti puhdasrotuisista ja terveistä vanhemmista. Rekisteröintimaksu ei ole suuri, joten se ei voi olla todellinen syy rekisteröimättömyyteen.

Siperiankissan rotu on avoin noviisiluokan kautta, mutta noviisina esiteltävän kissan tulee olla todistettavasti entisen Neuvostoliiton alueella syntynyt ja laillisesti maahantuotu. Kansallinen rotutoimikunta päättää eri hakemuksesta kissan oikeudesta osallistua noviisiluokkaan. Noviisikissan pitää myös vastata tarkoin rotustandardia saavuttamalla kahden eri tuomarin Excellent-laatuarvostelu.

Olen löytänyt selvästi halvemman siperiankissan. Miten minun tulisi toimia?

Siperiankissanpennun halpaan hintaan on syynsä. Pennun halpa hinta on yleensä varoitusmerkki jostain.

  • Luovutetaanko pentu luovutusikäisenä eli vähintään 14-viikkoisena?
  • Onko pentu madotettu, rokotettu, tunnistusmerkitty sirulla ja terveystarkastettu?
  • Onko pennun vanhemmille tehty tarvittavat terveystestit?
  • Onko pentu rekisteröity? Ainoastaan rekisterikirja takaa pennun olevan puhdasrotuinen. Kissaa ei voi rekisteröidä jälkikäteen.
  • Löytyykö pennun kasvattaja kasvattajalistalta eli onko hänellä virallinen kasvattajanimi?
  • Kysy miksi pentu on halvempi.
  • Voit kysyä neuvoa rotuyhdistykseltä.

Älä tue pentutehtailua – Miksi rotukissa maksaa

Comments are closed.